„Dzisiaj w przedszkolu było słodko,
bo pachniało szarlotką”
Na kolejnych zajęciach kółka kulinarnego zadaniem dzieci było wspólne z paniami przygotowanie szarlotki
z jesiennych jabłek.
Dzieci poznały przepis i dokładnie oglądały produkty potrzebne do wykonania szarlotki. Ciasto wyszło wspaniałe. Wszystkim smakował ten jesienny rozpływający się w ustach smakołyk.
Szarlotka – pychotka na kruchym cieście
- 0,5 kg mąki
- 20 dag cukru
- 3 żółtka
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- no i oczywiście – 1 kg jabłek i cynamon do smaku
Z podanych składników robimy kruche ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę wałkujemy i wykładamy
na posmarowaną tłuszczem blachę, na to jabłka pokrojone w talarki i posypane cynamonem. Na jabłka dajemy drugą część ciasta. Pieczemy w gorącym piekarniku, do momentu aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Smacznego! 🙂
Antonina Haduch
Małgorzata Żółkiewicz