„Muzykanci” – samodzielni w kuchni
W obecnym tygodniu w grupie VI „Muzykanci” realizowany jest temat „Jestem samodzielny w kuchni”
i w związku z tym, dnia 8 lutego w poniedziałek odbyły się zajęcia praktyczne, podczas których przedszkolaki samodzielnie przygotowały sałatkę owocową. Głównym celem podjętych działań było rozwijanie umiejętności prawidłowego posługiwania się nożem oraz przestrzeganie zasad bezpieczeństwa podczas samodzielnej pracy. Bezpośrednio po śniadaniu dokładnie umyliśmy rączki i założyliśmy fartuszki. Następnie dostaliśmy deski oraz noże i tak przystąpiliśmy do krojenia umytych wcześniej owoców.
Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę owocową przestrzegając wszystkich zasad bezpieczeństwa. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji.
Przedszkolaki doskonale poradziły sobie z krojeniem owoców na kawałki. Do misy trafiły jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, ananas oraz wydrylowane wiśnie z syropu. Sałatka była wyjątkowa. Wszyscy się zajadali, a przy okazji otrzymali dawkę witamin, co pozwoliło na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a to w dzisiejszych czasach bardzo ważne zadanie, nie tylko dla rodziców ale także dla wychowawców w przedszkolu.
Jadwiga Krokis