Jestem samodzielny w kuchni – „Pszczółki”
W minionym tygodniu ( 1 – 5.02.2021 r) w grupie „Pszczółki” realizowany był temat kompleksowy
„Jestem samodzielny w kuchni”. Podczas zajęć kształtowano nawyki higieniczno – zdrowotne, propagowano zdrowy styl życia. Zapoznano dzieci z podstawowymi informacjami związanymi z prawidłowym odżywaniem, zachęcano dzieci do zjadania warzyw, przypominając ich znaczenie dla zdrowia.
Przypominano i uświadamiano dzieciom konieczność stosowania zasad higieny osobistej oraz częstego
i prawidłowego mycia rąk.
W ramach realizacji 1. tematu VII edycji Ogólnopolskiego Programu Uczymy Dzieci Programować, dzieci utrwaliły ułożenie sztućców (podstawowych, najczęściej używanych) w stosunku do talerza, tworzyły kod „przepis” przy pomocy symboli graficznych.
Podczas działań praktycznych „Pszczółki” wykonały sałatkę owocową, według wcześniej przygotowanego „przepisu.” Samodzielnie kroiły przygotowane produkty: mandarynki, jabłka, banany, brzoskwinie, kiwi, grejfruty. Ku naszemu zadowoleniu sałatka wszystkim smakowała i szybko znikała z talerzyków.
Każde dziecko miało możliwość ułożenia dla siebie jadłospisu na jeden dzień, uwzględniając wszystkie posiłki. Posłużyły nam do tego ulotki z kolorowymi produktami, z których dzieci wycinały potrzebne produkty.
Na podsumowanie tygodnia dzieci samodzielnie wykonały kanapki na śniadanie.
Mamy nadzieję, że po zrealizowanej tematyce i zaplanowanych aktywnościach dzieci częściej będą podejmowały próby wykonania prostych czynności w kuchni.
Elżbieta Mazur