W czwartek, 18 kwietnia miały miejsce kolejne, cykliczne zajęcia kółka kulinarnego „Palce lizać”.
Tym razem piekliśmy słodkości w zdrowszej wersji, a mianowicie muffinki karotkowe.
Przedszkolaki rozpoczęły zajęcia od dokładnego umycia rąk oraz zapoznania się z przepisem i zasadami bezpieczeństwa dotyczącymi używania sprzętów kuchennych, jak mikser i blender. Dzieci samodzielnie odmierzały składniki w proporcjach podanych w przepisie, a także wszystko samodzielnie mieszały, łącznie z miksowaniem.
Aby nasze muffinki były w zdrowszej wersji dodaliśmy tajny składnik – marchewkę, która sprawiła,
że ciasteczka były mięciutkie w środku i słodkie. Motylki z lekką niecierpliwością czekały na upieczenie się
i delektowanie słodkim wypiekiem, po czym wszystkie dzieci zgodnie stwierdziły, że muffinki były pyyyyyszne i obiecały wypróbować przepis w domu.
Składniki:
- 1,5 szklanki marchewki startej na tarku (3-4 marchewki)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- opcjonalnie (1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, orzechy)
Marchewkę trzemy na tarce. Jajka ubijamy mikserem z cukrem przez ok. 3 minuty. Powoli dolewamy olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto powinno być dość gęste. Na końcu dodajemy marchewkę. Wlewamy do papilotek na muffinki do 2/3 wysokości foremki. Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 30 minut – do suchego patyczka.
Smacznego!
Katarzyna Kędra, Anna Pietryka