W dniu 04.03.2020r. po raz kolejny spotkaliśmy się na zajęciach kółka kulinarnego. Tym razem przygotowaliśmy galaretki z owocami. Dzieci poznały etapy przygotowania oraz właściwości odżywcze galaretki. Najwięcej frajdy sprawiło dzieciom krojenie owoców (brzoskwiń), które umieszczane były w kubeczkach. Pokrojone owoce zostały zalane ostygniętą galaretką i kubeczki schowano do lodówki aby deser stężał. Następnie trzeba było się uzbroić w cierpliwość by na drugi dzień móc zajadać pyszne galaretki udekorowane słodkim serkiem. Wszystkie dzieci z wielkim zapałem zjadły przygotowany przez siebie zdrowy deser, a puste kubeczki były tego najlepszym dowodem.
W związku z sytuacją epidemiczną w naszym kraju, okazało się, że były to ostatnie zajęcia kulinarne w naszym przedszkolu w bieżącym roku szkolnym. Przez uczestnictwo w tych zajęciach starałyśmy się stworzyć dzieciom możliwości do działania kulinarnego, zdobyć nowe umiejętności oraz osiągać radość z samodzielnego przygotowywania posiłków. Dzieci rozwijały poczucie kompozycji kolorystycznej, doświadczały za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku.
Pozdrawiamy wszystkich małych kucharzy 🙂
Antonina Haduch i Małgorzata Żółkiewiczcz