We wtorek 25 marca przypadał Międzynarodowy Dzień Gofra, ale dzieci z grupy „Pszczółki” świętowały go nieco później, bo 27 marca, tj. czwartek. Tego dnia pięknie zapachniało w całym przedszkolu. Po interesujących zajęciach matematycznych z wykorzystaniem ciekawych pomocy dydaktycznych, podczas których dzieci doskonaliły umiejętność przeliczania w dostępnym dla siebie zakresie „Pszczółki” przystąpiły do pracy. Nim jednak to zrobiły – umyły ręce i założyły fartuszki. Wymieniały składniki, które są potrzebne do pieczenia gofrów oraz określały skąd one pochodzą. Następnie dzieci zabrały się ostro do pracy i z pomocą pań przygotowały ciasto o odpowiedniej konsystencji. W wyniku wspólnej pracy powstały pyszniutkie gofry, których zapach unosił się w powietrzu. Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru był dżem, cukier puder i serek homogenizowany. Wszystkie gofry wyglądały apetycznie, a smakowały jeszcze lepiej. Wypieki były tak pyszne, że co niektórzy skorzystali z dokładki. Nasi podopieczni uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało. Gofry wyszły znakomite, a zabawa była doskonała.
Jadwiga Krokis, Joanna Śnieżek