Co z czego otrzymujemy?
Czwarty tydzień października w grupie V „Muzykanci” mija nam na rozmowach pod hasłem „Co z czego otrzymujemy”. Przedszkolaki poznają pracę osób wykonujących wybrane zawody m.in. piekarza, mleczarza, rolnika, hutnika itp. Dzieci poznały już etapy produkcji chleba, przetworów mlecznych, cukru, szkła. Dnia 23 października zamieniając się w piekarzy, z wykorzystaniem urządzenia Thermomix zmieliły pszenicę, wyrobiły ciasto i zrobiły swoje bułeczki, które upiekły się wspaniale i oczywiście smakowały najlepiej na świecie. Przyznać należy, że dzieci choć nie zawsze skore w domu czy w przedszkolu do jedzenia, tym razem chętnie spróbowały smacznych bułeczek. Wśród wypieków znalazły się bułeczki razowe oraz coś pysznego na słodko – bułeczki z budyniem. Wszystkie dzieci na parę chwil stały się piekarzami – każdy otrzymał niejedną porcję ciasta, z którego formował kształt swojej własnej bułeczki. Powstały „ślimaczki”, „bułeczki z górką”, „zakręcaczki”, itp., a nasi podopieczni w trakcie przygotowywania swoich wypieków dowiedzieli się na czym polega fenomen drożdży i puszystości drożdżowego ciasta.
Jadwiga Krokis