Kółko kulinarne – podsumowanie października
Minął październik, kółko kulinarne ma za sobą kolejne działania.
Często zdarza się że dzieci na śniadanie zjadają pieczywo tylko z masłem trudno namówić dzieci na inne dodatki , dlatego nasunęło nam to pomysł samodzielnego wykonania kanapek. Na początku dzieci nazywały przygotowane produkty, próbowały je i następnie same komponowały kanapki, które ze smakiem zjadały. Znalazły się na nich: ser, ogórek, wędlina pomidor, rzodkiewka, szczypiorek.
Myślimy, że nasze działania przyczynią się do zjadania różnorodnych produktów, które dostarczą do małych organizmów wiele cennych witamin. Smacznego.
Nasze kolejne zajęcia to ciasteczka przekładane powidłem „nutella” wykonanym ze śliwek.
Na początku zajęć przedszkolaki próbowały powidło, określały smak, zapach i kolor. Wszyscy doskonale radzili sobie z wykonaniem ciasteczek, wkładając między ciasteczka biszkoptowe powidło. Gotowe ciasteczka szybko znikały z talerzyka.
Antonina Haduch, Małgorzata Żółkiewicz