Dbam o zdrowie!
W minionym tygodniu w grupie „Pszczółki’ realizowany był temat „Dbamy o zdrowie.”
„Pszczółki” aktywnie uczestniczyły w zajęciach przyrodniczych – „Od nasionka do roślinki,” których celem było wzbogacenie wiedzy dotyczącej uprawy wybranych roślin, wyrabianie nawyków zdrowego odżywiania.
Wspólnie w tym dniu założyliśmy zielony ogródek w naszej przedszkolnej sali.
W tym celu z dużym zainteresowaniem przyglądały się zgromadzonym przedmiotom (pojemniki, doniczki, podstawki, słoiki, łopatki), a także nasionom i cebulkom. Przed przystąpieniem do pracy poznały również warunki, jakie potrzebują rośliny do wzrostu.
Po dokładnym omówieniu i pokazie poszczególnych czynności przez nauczyciela dzieci samodzielnie siały
w pojemniczkach zioła, warzywa i kwiaty.
Założyły także hodowlę fasoli i cebuli kładąc nasiona na gazie w słoiku z wodą. W ten sposób dzieci będą miały okazję obserwować kiełkowanie roślinek i rozrost korzonków. W każdy dzień dzieci pielęgnują roślinki i je podlewają.
Inscenizowały przedstawienie „Wojna z mikrobami” w formie teatrzyku sylwet.
Podczas zajęć dzieci starały się zdefiniować pojęcia: zdrowia, choroba. Poprzez różne metody i formy zajęć dzieci dowiedziały się czym różni się zdrowie od choroby, co to jest odporność i na czym polega jej wzmacnianie.
Wskazywały, co boli kiedy jesteśmy chorzy.
Uświadomiły sobie co to są wirusy, bakterie i w jaki sposób przedostają się do naszego organizmu. Wykonywały grupową pracę plastyczną –Wirusy i bakterie.
Podczas eksperymentu z wodą dowiedziały się dlaczego sama woda to za mało, by dokładnie umyć dłonie oraz co to znaczy, że brud „boi się” mydła.
Zajęcia miały również na celu kształtowanie nawyków żywieniowych dotyczących spożywania zdrowych produktów słodzących i pozbywanie się nadmiaru cukru. Za pomocą smaku chętne dzieci poznawały różne rodzaje zdrowych produktów słodzących: miód, stewia, banan, rodzynki.
Słuchały i omawiały „Aforyzmy o słodyczach”- wyciągały wnioski, że przyczyną dolegliwości i wielu chorób jest nadmierne spożywanie słodyczy.
Zorganizowane zostały zajęcia kulinarne – wykonanie ciasteczek owsianych. Dzieci poznały przepis i składniki ciasteczek – zastępując cukier : bananem, miodem i rodzynkami. Łączyły wszystkie produkty i formowały ciasteczka, które zostały umieszczone na blachach i zaniesione do kuchni, gdzie piekły się pod czujnym okiem pań kucharek. Następnie odbyła się wspólna ich degustacja. Dzieci zgodnie stwierdziły, iż były przepyszne.
Na podsumowanie i zakończenie tygodnia odbył się „Turniej wiedzy o zdrowiu” – podczas którego dzieci miały możliwość sprawdzenia swojej wiedzy na temat zdrowego sposobu odżywiania się, zasad higieny i kultury związanej ze spożywaniem posiłków.
Joanna Śnieżek, Elżbieta Mazur