Dzień gofra w grupie VI „Muzykanci”
25 marca przedszkolaki z grupy VI „Muzykanci” świętowały kolejny „nietypowy dzień”, a mianowicie – Międzynarodowy Dzień Gofra. Tego dnia dzieci zajadały się pysznymi goframi z dżemem o wybranym przez siebie smaku. Gofry smakowały znakomicie!
Dzieci z wielkim zaangażowaniem przystąpiły do przygotowywania gofrów. Na samym początku zapoznały się z podstawowymi sprzętami kuchennymi niezbędnymi do ich wykonania oraz nazywały przygotowane przez nauczycielkę składniki. Kolejnym etapem było samodzielne odczytanie przepisu przez chętne przedszkolaki i przede wszystkim sprawdzenie czy wśród nazwanych wcześniej produktów niczego nie brakuje. „Muzykanci” z niewielką pomocą nauczycielki wymieszali wszystkie składniki potrzebne do wykonania gofrów. Najważniejszą jednak chwilą była próba smaku wykonanych gofrów – prawie wszystkie dzieci zjadły ze smakiem przygotowane „serduszka”.
Zajęcia miały na celu rozwijanie samodzielności i aktywności własnej dzieci, stymulację wielozmysłową,
a także rozwijanie funkcji poznawczych. Dzieci rozwijały mowę i wzbogacały słownictwo, wzmacniały poczucie własnej wartości, a także rozwijały i doskonaliły zmysł smaku i zapachu podczas przygotowywania i smakowania gofrów.
Można powiedzieć, że przedszkolaki w tym dniu przeżyły kucharską przygodę, uczestniczyły we wspólnym tworzeniu i podejmowały trud własnoręcznego przygotowania smacznego posiłku.
Jadwiga Krokis