22 grudnia, tuż przed Świętami, dzieci z grupy „Motylki” wzięły udział w zajęciach koła kulinarnego „Palce lizać”. Temat przewodni w tym miesiącu to: „Poczuj magię świąt – świąteczne pierniki”.
Najpierw przedszkolaki poznały recepturę na najsmaczniejsze pierniczki, po czym zabrały się do pracy
i przygotowały ciasto. Następnie było wałkowanie, wykrawanie pierniczków i pieczenie. Wisienką na torcie było ulubione przez wszystkie dzieci ozdabianie pierników kolorowym lukrem i posypkami. Wszystkie pierniki wyglądały cudownie i radość na twarzach dzieci – najważniejsza <3
Oczywiście, ostatnim punktem spotkania koła kulinarnego była degustacja przygotowanych pierników
i były pyszne! A oto przepis na świąteczne pierniki >>>
Składniki:
- 2 jajka
- 250g brązowego cukru
- 10g kakao
- 100g masła
- 600g mąki pszennej
- 250g miodu
- 5g sody
- 10g przyprawy do piernika
Wykonanie:
Miód i masło rozpuszczamy. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy rozpuszczony miód i masło. Ugniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 3mm, wycinamy pierniki.
Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 8 minut.
Katarzyna Kędra, Elżbieta Sroczyńska