Styczeń to w naszym przedszkolu miesiąc, w którym z wyjątkową czułością mówi się o babci i dziadku. Stąd też pomysł, aby styczniowe zajęcia koła kulinarnego „Palce lizać” odbyły się pod hasłem babcinych przysmaków. Przedszkolaki z gr. „Motylki” wykonały pyyyyszne, chrupiące gofry według sprawdzonego przepisu babci.
Przepis na chrupiące gofry:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 jaja
Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek na sztywno. Do żółtek powoli dodaj cukier, następnie składniki mokre i pozostałe suche składniki. Na końcu powoli dodaj pianę z białek. Delikatnie zamieszaj. Gofry piecz na złoty kolor.
Anna Pietryka, Anna Rzepka, Katarzyna Kędra