Tematem marcowego spotkania koła kulinarnego „Palce lizać” – było „Z babcinej książki kucharskiej… chleb pszenny”.
Przedszkolaki ochoczo przystąpiły do działania kulinarnego. Dzieci odmierzały składniki, mieszały, posypały ziarnami i cierpliwie czekały, dzięki czemu, wspólnie wykonały przepyszny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu chleb, z babcinego przepisu.
Zapach pieczonego, świeżego chleba rozchodził się po całym przedszkolu. Dzieciom bardzo smakował wspólny wypiek i obiecały, że chętnie ponowią przepis w domu z rodzicami.
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kostki drożdży
- 1 litr wody
- 1 kg mąki
- do posypania: słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, sezam.
Płatki owsiane, drożdże, cukier i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól oraz mąkę i mieszamy. Gotową masę chlebową przekładamy do dwóch blaszek – keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut). Pieczemy 10 minut w 200*C, a następnie 45-50 minut w 180*C.
Smacznego!
Katarzyna Kędra, Antonina Haduch