Kółko kulinarne – działalność w lutym
Działalność w lutym rozpoczęłyśmy od wykonania muffinek na bal karnawałowy. Przedszkolaki poznały potrzebne produkty, wspaniałe radziły sobie z ich mieszaniem i napełnianiem foremek przygotowanym ciastem. Masę muffinkową wzbogaciły dodając rodzynki, skórkę pomarańczową i czekoladę.
Dużą radość sprawiło dzieciom wykonanie pizzy w Międzynarodowym Dniu Pizzy, gdzie miały możliwość dobierać składniki według smaków, które lubią. Na pizzy znalazły się: kurczak, oliwki, szynka, ser żółty, pieczarki. Zapach pizzy unosił się w całym przedszkolu.
Realizując plan roczny przedszkolaki zrobiły zdrowe kanapki, które przygotowywały na śniadanie
– z razowego pieczywa: pomidora, rzodkiewki, ogórka, rzodkiewki i szynki, szczypiorku, sałaty. Przedszkolaki same komponowały sobie składniki na kanapkę. Podczas degustacji zwracano uwagę na walory zdrowotne i smakowe.
Przedszkolaki dużo pracy włożyły w wykonanie rogalików drożdżowych. Obserwowały sposób wykonania ciasta i jego rośnięcie, doskonale radziły sobie z wykrawaniem , nakładaniem powidła, zwijaniem
i smarowaniem jajkiem.
Realizując zajęcia w ramach kółka kulinarnego mali kucharze uczyli się dbania o estetykę i kulturalne zachowanie przy stole. Przełamywały lęki i uprzedzenia przed potrawami, których nie lubią.
Antonina Haduch, Małgorzata Żółkiewicz