Kółko kulinarne: Pieczemy szarlotkę

„Dzisiaj w przedszkolu było słodko,
bo pachniało szarlotką”

Na kolejnych zajęciach kółka kulinarnego zadaniem dzieci  było wspólne z paniami przygotowanie szarlotki
z jesiennych jabłek.

Dzieci poznały przepis i dokładnie oglądały produkty potrzebne do wykonania szarlotki. Ciasto wyszło wspaniałe. Wszystkim smakował ten jesienny rozpływający się w ustach smakołyk.

Szarlotka – pychotka na kruchym cieście

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • no i oczywiście  – 1 kg jabłek i cynamon do smaku

Z podanych składników robimy kruche ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę wałkujemy i wykładamy
na posmarowaną tłuszczem  blachę, na to jabłka pokrojone w talarki i posypane cynamonem.  Na jabłka dajemy drugą część ciasta. Pieczemy w gorącym piekarniku, do momentu aż ciasto ładnie się przyrumieni.

Smacznego! 🙂 

Antonina Haduch
Małgorzata Żółkiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *