Kółko kulinarne

Minął kolejny miesiąc działalności kółka kulinarnego. W listopadzie mali kucharze zrobili przekąskę – ślimaczki z ciasta francuskiego. Frajdą dla dzieci było układanie składników: keczupu, sera, szynki
i pomoc w zwijaniu. 
Po upieczeniu ślimaczki wszystkim smakowały.

Na jesienne dni by wyrobić sobie odporność potrzeba dzieciom dużo witamin dlatego, też kolejnym działaniem było wykonanie sałatki owocowej. Przedszkolaki poznały produkty, ich walory odżywcze, smakowe i zapachowe. Znakomicie poradziły sobie z krojeniem: jabłek, mandarynek, bananów
i brzoskwiń plastikowymi nożykami. 

Na święto Pluszowego Misia wykonały „Misiowe kanapki”. Na kromce z chleba tostowego nakładając nutellę zrobiły twarz misia, uszka i pyszczek z plastrów banana, oczy z rodzynek. Komponowanie kanapki według wzoru dostarczyło dzieciom wielu doznań nie tylko estetycznych ale również smakowych. Słodką przekąskę małe łasuchy zjadły z apetytem.

Antonina Haduch, Małgorzata Żółkiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *